vrijdag 19 december 2014

ZOEM ZOEM ZOEM

Het is klein. Het jeukt. Het prikt. Het steekt. Het vliegt. Je raadt het al: insecten. Die kleine rottige beestjes die overal zitten en voor niemand een meerwaarde bieden. Doen die beestjes nou iets waar wij of moedertje natuur plezier aan heeft? Nou blijkbaar wel, want anders zouden ze waarschijnlijk niet bestaan.

Toch zijn er meer mensen die de beestjes niets vinden. Er zijn zelfs mensen die er bang voor zijn. Deze fobie wordt ook wel ‘Acarofobie’ genoemd. Iemand die lijdt aan acarofobie slaat doodangsten uit bij het idee van een bijt, een steek of iets anders wat een insect doet met jeuk als gevolg. Een kenmerk is dat iemand schurftmijt over zijn/haar hele lichaam gaat verbeelden wat ernstige paniekaanvallen kan veroorzaken.

Oorzaken
Vaak zie je dat deze angst zich al in de kinderjaren ontwikkeld heeft. In het verleden heeft de patiënt een traumatische ervaring gehad na een beet of steek van een insect. Andere oorzaken kunnen zijn dat kinderen op jongen leeftijd kijken naar films met insecten of boeken lezen over insecten.

Symptomen
Een aantal symptomen van acarofobie zijn: duizeligheid, misselijkheid, jeuken zonder aanwijsbare reden, moeite met ademhalen, trillen, paniekaanvallen, gevoel van intense angst, versnelde hartslag en gevoel van vluchtgedrag. Er worden vaak extreme aankopen gedaan om teken, luizen, mijten en andere insecten uit de weg te ruimen.

Wat te doen?
Het volgende kan je doen om van deze angst af te komen:
- Rustgevende medicatie om ervoor te zorgen dat je gedachten tot rust komen. Op deze manier leer je beter met je angst om te gaan
- Cognitieve gedragstherapie
- Ademhalingsoefeningen
- Ontspanningsoefeningen
- Gesprekken met therapeut

(Hebben wij even geluk dat het winter is en we nu van deze vieze, akelige, kleine beestjes geen last hebben).


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten