woensdag 24 december 2014

Tromgeroffel!!!

Eindelijk is het dan zover. De top 5 meest voorkomende fobieën. Jullie zullen na vorige week wel niet meer hebben kunnen slapen uit spanning en nieuwsgierigheid. Maak je geen zorgen. Ik ga je nu uit je lijden verlossen. De top 5 meest voorkomende fobieën zijn (tromgeroffel):

Fobie 5: Claustrofobie
5 tot 7% van de wereldbevolking is bang om vast te zitten in een kleine ruimte. De grootte van de ruimte is niet de enige angst. Ook de angst om niet weg te kunnen hoort bij claustrofobie. Hierover is meer te lezen in een van mijn vorige blogposts: ‘als kleineruimten… jou geen ruimte bieden…

Fobie 4: Agorafobie
Mensen met agorafobie worden nerveus in omgevingen die ze niet goed kennen of waar ze weinig controle op kunnen uitoefenen. Deze fobie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Drukke plaatsen zoals winkelcentra en vliegvelden worden ontlopen door mensen met agorafobie.

Fobie 3: Aerofobie
Ander woord voor vliegangst. Deze angst ontstaat meestal doordat iemand te veel vliegtuigongelukken gezien heeft op het nieuws, een naaste verliest door een vliegtuigongeluk of veel films kijkt over vliegtuigongelukken. Tip: kijk geen vliegtuigrampfilms meer!

Fobie 2: Sociale fobie
Bang om verkeerd beoordeeld te worden door anderen. Een kenmerk hiervan is dat je niet graag spreekt voor een groot publiek. Om hier vanaf te komen is het verstandig je angst te overwinnen en meer te spreken voor grote groepen. Heb je echt een ernstige vorm van sociale fobie dan is het beter om naar een psycholoog te gaan. Anders kan deze fobie sociale contacten in de weg zitten.

En dan nu. Fobie nummer 1! TROMGEROFFEL….

Fobie 1: Arachnofobie
DE fobie der fobieën: angst voor spinnen en spinachtige. Jullie zullen wel gedacht hebben: waar blijven de spinnen. Nou hier dus, op nummer 1. Arachnofobie is de meest voorkomende fobie. In een land als Nederland is dat eigenlijk heel gek. Wij hebben namelijk alleen maar spinnen die ongevaarlijk zijn. Waarom deze fobie nu om plaats 1 staat? Heel simpel! De helft van de vrouwen en ruim 10% van de mannen lijdt eraan!

Kun jij je herkennen in deze 5 fobieën? Ik in ieder geval wel!


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten