zondag 14 december 2014

Als kleine ruimten... jou geen ruimte bieden...

Een ruimte van 1m², van 2m² of een ruimte die moeilijke te verlaten is zoals een lift. Mensen met claustrofobie krijgen hier de kriebels van. Het idee dat je ‘opgesloten’ zit en niet snel genoeg weg kunt wanneer er iets gebeurd. Ongeveer 10% van de bevolking heeft hier last van. In deze situaties zie je snel dat men het benauwd krijgt of in paniek raakt.

Waarom claustrofobie?
Hoe komt het nu dat je claustrofobisch wordt? In veel gevallen is dit al ontstaan in de kinderjaren. Je bent misschien ooit voor straf opgesloten in een kleine afgesloten ruimte en bent hierdoor in paniek geraakt. Je brein heeft op dit moment bepaalde negatieve omstandigheden gekoppeld aan angst. Elke keer wanneer je in een kleine ruimte terecht komt, gaat je brein deze negatieve omstandigheden terug naar boven halen waardoor je kunt gaan zweten, trillen, hyperventileren enzovoorts.

Hoe kom je er vanaf?
Maar het belangrijkste van alles is, hoe kom je er weer van af? Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je brein deze negatieve omstandigheden gaat omzetten in neutrale/positieve omstandigheden. Dit klinkt misschien allemaal heel makkelijk en dat is het eigenlijk ook. Je bent immers zelf degene die ervoor gezorgd heeft dat je claustrofobisch bent geworden.


TIP!
Er is maar één methode die helpt. Confronteer jezelf met je angst! Maak voor jezelf een lijstje met 5 tot 10 situaties waarin je last krijgt van claustrofobie. Begin bij de minst erge situatie en eindig met de ergste situatie. Nu is het tijd om jezelf te gaan confronteren. Ga alle situaties een voor een af. Zoek voor jezelf een stabiele situatie en blijf rustig. Op deze manier kun je voor jezelf een situatie ontwikkelen waarin je je prettig en comfortabel voelt.

Get out of your comfort zone!


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten