donderdag 25 december 2014

Sinterkerst & Nieuw

Om een beetje in de feeststemming te blijven, gaan we het vandaag hebben over een toch wel opmerkelijke fobie. Of ja het is niet officieel erkend tot een fobie, maar er zijn verschillende forums te vinden op internet over deze angst. Namelijk: angst voor feestdagen. Ja, dit bestaat echt.

Kenmerken
Rondom de feestdagen krijg je meer last van angst dan normaal. Dit kan zijn dat je sneller in paniek raak van dingen, maar ook dat je eerder angstige gedachten krijgt. Andere kenmerken zijn de drukte in supermarkten en dan die ‘verschrikkelijk’ blije muziek erbij. Dit zorgt bij veel mensen voor irritaties. Iemand die last heeft van deze fobie, heeft ook vaak een hekel aan zijn/haar eigen verjaardag. Al dat volk op bezoek, de drukte, het geregel en het feit dat ze allemaal de moeite hebben genomen om speciaal voor jou te komen. De gedachten alleen zorgen al voor angst, stress en depressie.

Redenen voor deze fobie
De voornaamste reden die op de forums wordt benoemd is dat de feestdagen veel verplichtingen met zich mee brengen. Hierdoor kunnen sneller angsten ontstaan. Daarnaast zijn de feestdagen ook een verplichting om met familie bij elkaar te komen. Ook heeft iedereen het idee met de feestdagen maar aardig te moeten doen tegen elkaar. Volgens mensen met deze feestdagen fobie slaat dit nergens op. Alsof liedjes, versieringen, kerstbomen, chocolade en een man met een baard ervoor kunnen zorgen dat je ineens iedereen aardig vindt. Wat een onzin!

Zelf ben ik echt een voorstander van sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Ik vind het gezellig om samen met familie en vrienden te eten en een drankje te doen. Maar ergens kan ik de ergernissen en angst van deze personen wel begrijpen. Want draaien we niet een beetje door als het om feestdagen gaat?

Wil jij ook zo veel mogelijk eten en drinken inslaan om het uit te kunnen houden tot januari? En ben jij blij als de dagen vol stress en familieverplichtingen weer voorbij zijn? Dan heb jij misschien ook wel last van deze nog onofficiële feestdagen fobie.


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten