maandag 29 december 2014

Fobie vs. Obsessie

Om alles eens helemaal van de andere kant te bekijken ga ik het vandaag niet hebben over angsten, maar juist over mensen die geobsedeerd zijn door iets. Een obsessie is dwangmatig denken, een toestand waarin een persoon bezeten is van een specifiek idee. Een persoon die ergens geobsedeerd door is, kan de gedachten niet uit zijn hoofd zetten.

Verschillen
Er zijn tientallen verschillen tussen fobieën obsessies. Een daarvan is dat je fobieën het liefste uit de weg gaat en dat je wanneer je geobsedeerd bent, er juist zoveel mogelijk mee geconfronteerd wil worden. Een ander verschil is dat fobieën vaak worden gezien als negatief en dat obsessies (in lichte mate) kunnen worden gezien als iets positiefs. Je kunt namelijk een obsessie hebben voor schoonheid. Dit kan positief uitpakken waardoor je altijd goed verzorgd voor de dag komt en aandacht besteedt aan je uiterlijk.

Overeenkomsten
Het idee dat er overeenkomsten zijn tussen fobieën en obsessies lijkt heel onlogisch. Toch zijn er wel een aantal overeenkomsten. Namelijk dat de gedachten vaak kunnen leiden tot dwanghandelingen. Een andere overeenkomst is dat zowel fobieën als obsessies vaak in de kinderjaren worden ontwikkeld. Zo kan je als klein kind in een lift helemaal gek worden waardoor een fobie ontstaat of je vind het helemaal fantastisch waardoor je misschien wel een obsessie krijgt voor liften. Nog een overeenkomst is dat voor allebei de varianten therapie wordt aangeboden. Dit omdat fobieën en obsessies er in erge mate voor kunnen zorgen dat je niet gemakkelijk meer in het leven staat.

En ik maar denken dat obsessies en fobieën tegenpolen van elkaar zijn. Blijken er toch nog redelijk veel overeenkomsten te zijn. Wie had dat gedacht? Ik in ieder geval niet!


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten