vrijdag 26 december 2014

Dear spider, unless you pay rent. You cannot live in my house!

De fobie der fobieën. Zoals je in een van mijn vorige blog post ‘Tromgeroffel!!!’ al hebt kunnen lezen is deze fobie de meest voorkomende fobie. Arachnofobie, angst voor spinnen of spinachtige. De angst kan zich uiten in het mijden van gebieden waar iemand verwacht spinnen tegen te komen. Denk hierbij aan zolders en kelders, maar ook aan vakantiegebieden waar de kans groot is om spinnen tegen te komen.


Confrontatie met spinnen kan in serieuze gevallen leiden tot ernstige paniekaanvallen. Het zien van een spin of het denken aan een spin kan leiden tot erge angst of paniek. De 2 meest voorkomende reacties van mensen zijn dan wegrennen of verstijven van schrik. Mensen met arachnofobie hebben vaak de neiging om een hele ruimte te controleren op spinnen. Pas wanneer de gehele ruimte is onderzocht en er geen enkele spin gevonden is, kunnen ze gerustgesteld in een ruimte aanwezig zijn. 

Oplossingen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gedragstherapie de beste behandelvorm is om van je spinnenfobie af te komen. Daarnaast wordt behandeling met medicatie in de meeste gevallen afgeraden. Vaak wordt er door de persoon met deze fobie ingezien dat de angst eigenlijk overdreven is. Na het gillen en wegrennen voor een spin beseffen ze pas dat ze aan het schreeuwen zijn om een klein beestje dat in principe niks fout doet. Wanneer je dit inziet ben je al een stap in de goede richting. Je beseft namelijk dat je fobie nergens voor nodig is en de kans is groter dat je dan met behulp van therapie sneller van je fobie af komt. De therapie zal de persoon langzaam maar zeker aan spinnen laten wennen door directe confrontaties met spinnen aan te gaan.

Zelf moet ik ook bekennen dat ik de beestjes echt verschrikkelijk eng vind. Ik ben dus ook niet van plan om direct geconfronteerd te worden met spinnen om zo van mijn fobie af te komen. Ik laat het voorlopig nog even bij gillen en wegrennen.


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten