maandag 29 december 2014

Fobie vs. Obsessie

Om alles eens helemaal van de andere kant te bekijken ga ik het vandaag niet hebben over angsten, maar juist over mensen die geobsedeerd zijn door iets. Een obsessie is dwangmatig denken, een toestand waarin een persoon bezeten is van een specifiek idee. Een persoon die ergens geobsedeerd door is, kan de gedachten niet uit zijn hoofd zetten.

vrijdag 26 december 2014

Dear spider, unless you pay rent. You cannot live in my house!

De fobie der fobieën. Zoals je in een van mijn vorige blog post ‘Tromgeroffel!!!’ al hebt kunnen lezen is deze fobie de meest voorkomende fobie. Arachnofobie, angst voor spinnen of spinachtige. De angst kan zich uiten in het mijden van gebieden waar iemand verwacht spinnen tegen te komen. Denk hierbij aan zolders en kelders, maar ook aan vakantiegebieden waar de kans groot is om spinnen tegen te komen.

donderdag 25 december 2014

Sinterkerst & Nieuw

Om een beetje in de feeststemming te blijven, gaan we het vandaag hebben over een toch wel opmerkelijke fobie. Of ja het is niet officieel erkend tot een fobie, maar er zijn verschillende forums te vinden op internet over deze angst. Namelijk: angst voor feestdagen. Ja, dit bestaat echt.

woensdag 24 december 2014

Tromgeroffel!!!

Eindelijk is het dan zover. De top 5 meest voorkomende fobieën. Jullie zullen na vorige week wel niet meer hebben kunnen slapen uit spanning en nieuwsgierigheid. Maak je geen zorgen. Ik ga je nu uit je lijden verlossen. De top 5 meest voorkomende fobieën zijn (tromgeroffel):

zondag 21 december 2014

Geef mij nu je angst

1 op de 5 Nederlanders lijdt in meer of mindere mate aan een dwang- of angststoornis. In het tv programma ‘geef mij nu je angst’ op RTL4 worden de ergste gevallen geholpen. Dit allemaal onder leiding van presentatrice Irene Moors.

zaterdag 20 december 2014

Learn to live with it!

Zoals jullie in mijn blog hebben kunnen lezen zijn er ontelbaar veel fobieën. Deze zijn vaak in de kinderjaren al tot stand gekomen en zorgen nu nog steeds voor veel angst. Er zijn verschillende manieren om van een fobie af te komen. Zo kun je in therapie gaan of je kunt je angst overwinnen door voor jezelf een aangename situatie te creëren. En zo zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden om van een fobie af te komen.

vrijdag 19 december 2014

ZOEM ZOEM ZOEM

Het is klein. Het jeukt. Het prikt. Het steekt. Het vliegt. Je raadt het al: insecten. Die kleine rottige beestjes die overal zitten en voor niemand een meerwaarde bieden. Doen die beestjes nou iets waar wij of moedertje natuur plezier aan heeft? Nou blijkbaar wel, want anders zouden ze waarschijnlijk niet bestaan.

woensdag 17 december 2014

Meest voorkomende fobieën

Van alle ontelbare fobieën in de wereld zijn er natuurlijk een aantal die eruit springen. Dit zijn namelijk fobieën waar de meerderheid van de mensen last van heeft. Er zijn 10 fobieën die het meeste voorkomen. Nummers 6 t/m 10 zie je hieronder.

zondag 14 december 2014

Als kleine ruimten... jou geen ruimte bieden...

Een ruimte van 1m², van 2m² of een ruimte die moeilijke te verlaten is zoals een lift. Mensen met claustrofobie krijgen hier de kriebels van. Het idee dat je ‘opgesloten’ zit en niet snel genoeg weg kunt wanneer er iets gebeurd. Ongeveer 10% van de bevolking heeft hier last van. In deze situaties zie je snel dat men het benauwd krijgt of in paniek raakt.

donderdag 11 december 2014

Afraid of what?

Allemaal leuk en aardig die verschillende fobieën, maar hoe kom je nu aan een fobie? Word je ermee geboren of praat je jezelf een fobie aan? Dit waren ook vragen die ik in mijn achterhoofd had toen ik aan dit blog begon. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor angsten. De eerste is de ‘klassieke conditionering’. Dit betekent dat je je angst, bijvoorbeeld spinnen, koppelt aan een pijnlijke of beangstigende betekenis. Dit gebeurt allemaal onbewust. De tweede mogelijkheid is de plaatsvervangende angst. Dit houdt in dat je ziet hoe iemand anders pijn heeft of schrikt. Je gaat je op dat moment verplaatsen in een ander. De laatste mogelijkheid is dat bepaalde fobieën aangeboren zijn. Angst voor hoogtes of water zijn voorbeelden van deze laatste mogelijkheid.

woensdag 10 december 2014

Ga je handen wassen!

Na elke handeling je handen wassen, alles poetsen voordat je iets aanraakt en altijd bang zijn om besmet te raken. Iedereen heeft wel ooit van deze fobie gehoord: smetvrees. Mensen met smetvrees lijden aan een obsessieve angst om vies of besmet te raken. Bij sommige kan het zelfs zo erg zijn dat hun hele leven erdoor wordt beheerst. Poetsen is een uitlaatklep om de angst de baas te blijven. Alles moet er perfect uitzien en het is nooit schoon genoeg.

maandag 8 december 2014

Om bij mezelf te beginnen...

Om te beginnen zal ik vertellen over een fobie waar ik zelf last van heb. Of ja.. ik weet eigenlijk niet of het een fobie is, maar zoals je in mijn vorige post hebt gelezen is een fobie een situatie waarbij je in paniek raakt. Ik kan wel zeggen dat dit een situatie is waarbij ik in paniek raak, namelijk: zwembadranden. Je zult nu denken, hoezo zwembadranden? Ik zal het uitleggen. Ik vind het verschrikkelijk om met mijn blote voeten over een zwembadrand te lopen. Binnen- of buitenzwembad maakt niet uit. Het idee dat iedereen daar overheen loopt, vind ik gewoon verschrikkelijk. 

zondag 7 december 2014

vrijdag 5 december 2014

No Panic!

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Hilde Mennen en ik ben een 21-jarige communicatie studente. Ik hoop niet dat de titel je inmiddels al afgeschrikt heeft. Maak je namelijk geen zorgen. Dit blog gaat niet over alle enge dingen die in de wereld gebeuren. Dit blog gaat namelijk over fobieën. In dit blog zal ik dieper ingaan op verschillende opmerkelijke fobieën.

Wat kun je nu op dit blog verwachten? Nou de bedoeling is om verschillende fobieën te bespreken. Hoe komt het dat iemand een fobie heeft? Je kunt hierbij denken aan de meest bizarre dingen, zoals: niet durven eten in het openbaar. Het klinkt misschien raar, maar er zijn echt mensen die hier een angst voor hebben. En zo zijn er natuurlijk nog ontelbaar andere fobieën waar wij ons misschien niets bij kunnen voorstellen.


Om je niet alleen angst aan te jagen, ga ik in dit blog ook verschillende tips en tricks benoemen. Want het mooiste zou natuurlijk zijn als iedereen van zijn/haar fobie af kan komen.


Veel leesplezier!


Liefs, Hilde