dinsdag 20 januari 2015

Vreemd, vreemder, vreemdst

Na de meest voorkomende fobieën, de fobieën van celebrities, mijn eigen fobie, tv programma’s over fobieën en ga zo maar even door, is het nu tijd voor de 15 vreemdste fobieën. Vreemde fobieën zijn toch niks geks op dit blog? Ik bedoel we zijn al dingen tegen gekomen als: spiegelfobie, angst voor oneven getallen, angst voor feestdagen en noem het maar op. Toch zijn er nog een aantal hele opmerkelijke die nog niet vernoemd zijn en daarom hieronder de 15 aller aller aller vreemdste!

1. Gymnophobia: bang voor naaktheid
Er zijn mensen die super bang zijn om iemand naakt te zien of zelf naakt gezien te worden. Meestal komt dit door onzekerheid over het eigen lichaam. De media helpt hier ook niet echt bij. Al die perfecte modellen op tv en in de bladen. Daar worden we allemaal wel eens onzeker van.

2. Paraskavedekatriaphobia: bang voor vrijdag de 13e
Om even te beginnen: wat is ‘Paraskavedekatriaphobia’ voor een woord? Ik bedoel, kan het nog moeilijker dan dit? Jammer dat we tegenwoordig geen ouderwets galgje meer spelen. Anders had ik wel geweten wat mijn nieuwe favoriete woord zou zijn. Maar om het even bij fobieën te houden. Voor de meeste mensen is het slechts bijgeloof, maar er bestaat een fobie voor deze dag. Misselijkheid, hyperventilatie en hartkloppingen en dat alleen maar omdat deze vervloekte dag eraan zit te komen.

3. Taphophobia: bang om levend begraven te worden
Ik denk niet dat iemand het een prettig idee vindt om levend begraven te worden, maar het kan nog erger. Mensen met taphophobia slaan hier namelijk helemaal in door. Ze vermijden situaties waarvan ze denken dat ze levend onder de grond kunnen belanden. Ze zijn vaak dus ook heel bang om onterecht dood verklaard te worden.

4. Pteronophobia: bang om gekieteld te worden met veren
Oké ik ben het ermee eens dat gekieteld worden ook niet echt mijn favoriete bezigheid is, maar bang zijn? Er zijn toch echt mensen die hier last van hebben. Vaak komt deze angst in combinatie met angst voor vogels of kippen.

5. Ithyphallophobia: bang voor erecties
Deze angst komt voor bij mannen én vrouwen: de angst van het zien, hebben of alleen maar denken aan een stijve piemel. Mensen met deze fobie proberen alles te vermijden wat ook maar iets met seks te maken heeft.

6. Spectrophobia: bang voor spiegels of eigen spiegelbeeld
Voor ons is het de normaalste zaak van de wereld om af en toe eens in de spiegel te kijken. Toch is dit voor mensen met spectrophobia de grootste angst op aarde. De fobie houdt in dat je paniekaanvallen krijgt bij het zien van een reflectie. Deze angst komt vaak voor in combinatie met angst voor geesten.



7. Chorophobia: bang voor dansen
Feestjes, bruiloften of lekker een avondje stappen zit er voor deze mensen niet in. De angst kan zelfs zo ver gaan dat ze niet alleen bang zijn om te dansen, maar al angstig worden bij het zien van dansende mensen.

8. Heliophobia: bang voor zonlicht
Alleen het denken aan zonlicht zorgt al voor paniek. Laat staan zelf in de zon gaan liggen. No way! Ook zie je bij deze fobie vaak dat fel licht, van bijvoorbeeld een zaklamp, al zorgt voor paniek.

9. Hexakosioihexekontahexaphobia: bang voor nummer 666
Oké, en ik maar denken dat ik bij fobie 2 het aller raarste woord ever had gezien. Kan dus blijkbaar nog gekker?! Zoals veel weten staat nummer 666 voor de duivel. Dit is ontstaan vanuit de bijbel. Mensen met deze fobie vermijden alles wat met dit nummer te maken heeft. Ze zullen nooit gaan wonen op nummer 666, naar zender 666 kijken of bij de kassa een bedrag van €6,66,- afrekenen.

10. Nomophobia: bang om mobiel bereik te verliezen
Stiekem hebben we hier allemaal wel een beetje last van. Je zal maar net met die ene leuke jongen aan het appen zijn en je bereik valt weg. Iets ergers kunnen we ons tegenwoordig niet meer voorstellen, toch?

11. Phobophobia: bang om een fobie te hebben
Ja, wat moeten we hier dan weer mee? We hebben nu al een aantal specifieke fobieën gehad, maar je zou toch maar bang zijn om een fobie te hebben. Denk hierbij aan bang zijn dat je een fobie krijgt of alleen al het horen over fobieën.

12. Arachibutyrophobia: bang voor pindakaas dat aan je gehemelte plakt
Ik zal gelukkig nooit last krijgen van deze fobie, want als ik iets smerig vind is het wel pindakaas. Dit is wel een van de weinige fobieën waar je heel makkelijk van af kunt komen. Eet gewoon geen pindakaas meer!

13. Ephebophobia: bang voor jeugd
Je hoort het de oudjes al zeggen: ‘die jeugd van tegenwoordig’. Toch zijn er niet alleen oudere die hier last van hebben. Deze angst kan zich ontwikkelen in de jeugd op de middelbare school. Vaak is diegene gepest op school en heeft hier slechte herinneringen aan over gehouden. Toch zijn er meer ouderen die last hebben van deze fobie en dus angst voelen bij jongeren.

14. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia: bang voor lange woorden
Dit is toch de grappig voor woorden. Ongeveer het langste woord dat bestaat en de betekenis is: bang voor lange woorden. Hoe krijgen ze het bedacht zou je zeggen. Mensen met deze fobie durven dus niet de naam van hun eigen fobie uit te spreken, omdat de naam van de fobie te lang is. Best lastig dit!

En of het allemaal nog niet erger kan…

15. Panphobia: bang voor alles
Denk je dat je het niet slechter getroffen kan hebben, ben je gewoon bang voor alles. Deze mensen kunnen dus bijna niet meer normaal leven, want elke situatie zorgt zo ongeveer voor een paniekaanval. Ik krijg er spontaan medelijden van!

Ik ben er vanaf nu 100% zeker van. Mijn zwembadrand fobie is HEEEEEL normaal en totaal niet vergelijkbaar met deze mega rare fobieën hierboven!


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten