vrijdag 16 januari 2015

Als de kat van huis is, dansen de mensen met ailurophobie op tafel

Deze dierenfobie wordt ook wel ailurophobie genoemd. Enig idee over welk dier dit gaat? Om het makkelijk te houden laten we het maar gewoon kattenfobie noemen. Deze fobie is vroeger al ontstaan. Je kent vast het bijgeloof dat zwarte katten ongeluk brengen en dan is het ook nog zo dat heksen vroeger zwarte katten hadden. En ik zal je vast niet hoeven vertellen wat ze vroeger met heksen deden?!?! Vandaar dus vandaag deze eeuwenoude kattenfobie.

Waarom bang voor katten?
De voornaamste reden waarom mensen bang zijn voor katten, is dat katten heel onvoorspelbaar zijn. Het ene moment geven ze lief kopjes en komen ze tegen je aan zitten en het andere moment hebben ze er genoeg van en halen ze met hun poot naar je uit. Ook het krijsen en grommen wat hierbij komt kijken wordt niet echt als fijn ervaren. Door deze actie worden katten vaak als agressief gezien.



Pechvogels
Naast andere dierenfobie hebben mensen met kattenfobie het nog net even iets slechter getroffen. Katten vinden mensen met angst namelijk heel aantrekkelijk. Deze mensen zullen oogcontact met katten vaak vermijden en daarom komen ze op de katten niet dreigend over. Katten gaan op dit moment juist contact zoeken. Daarnaast vinden katten het vaak wel fijn om bij mensen op schoot te liggen, maar ze houden er niet van om de hele tijd aangeraakt te worden. Mensen met kattenfobie die panisch van angst en helemaal verstijfd op de bank zitten, zijn dan dus de aangewezen persoon!

Behandeling
Een behandeling is bij deze fobie alleen nuttig als de angst zo erg is dat je er niet meer normaal door kunt leven. Voorbeelden hiervan zijn dat mensen hun ramen en deuren nauwelijks open doen omdat ze bang zijn dat er katten binnen komen. Het kan zelfs zo erg zijn dat mensen de straat niet meer op gaan omdat ze bang zijn een kat tegen te komen. Het vermijden van katten is dus de meest voordehand liggende gedachte van mensen met een kattenfobie. Ook hier slaan ze de plank weer mis. Vermijden heeft namelijk totaal geen zin. Het is juist belangrijk om tegen je angst in te gaan. En hier zal op den duur een confrontatie met een kat bij horen.

De meest voorkomende vorm van therapie is desensitisatie. Bij deze therapievorm wordt degene met angst steeds meer in contact gebracht met katten. De bedoeling is dat ze na een tijdje ‘gewend’ raken aan het idee dat er katten in de buurt zijn. Bij een hele ernstige vorm van angst begint de therapie met het zien van een foto van een kat en eindigt het met het aanraken en soms zelfs vasthouden van een kat. Leren ontspannen is hierbij heel erg belangrijk, want zoals je eerder al hebt kunnen lezen: hoe banger je bent, hoe aantrekkelijker je bent voor de kat.

Leuke weetjes
Meer vrouwen lijden aan deze fobie dan mannen
Napoleon had last van een kattenfobie
Ook honden kunnen last hebben van een kattenfobie


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten