vrijdag 9 januari 2015

Familie is not an important thing. It's EVERYTHING!

Het klinkt misschien een beetje bizar maar er zijn echt mensen die familieleden met een fobie aan de kant zetten. De fobie bij deze mensen loopt zo hoog op dat familie niet meer weet wat ze ermee aan moeten. De beste manier (volgens hen) is dan om het contact met elkaar te verbreken.

In bijna alle gevallen gaat het over sociale fobie. Deze fobie houdt in dat je het lastig vindt om met andere in contact te komen. Wanneer je moet praten met mensen die je niet goed kent ga je blozen, trillen, zweten en probeer je een manier te zoeken om zo snel mogelijk weer weg te zijn.

Forums
Op internet zijn verschillende forums te vinden waar mensen steun zoeken bij elkaar omdat ze dit van familie of vrienden niet krijgen. Sociale fobie is een moeilijke fobie om te begrijpen voor buitenstaanders. Wat is er nu zo eng aan om iemand aan te spreken die je niet goed kent? Ook veel familie en vrienden van iemand met sociale fobie denken er zo over.

Je kent het vast wel van vroeger. Dat je vader of moeder aan je vroeg: ‘ga eens even aan de winkeljuffrouw vragen of er nog melk is’. Voor iemand met sociale fobie is dit echt een onmogelijke opgave. Het is gewoon geen optie om zomaar naar een vreemde toe te stappen en iets te vragen. Het zweet barst je al uit bij alleen de gedachte.

Oorzaken
Hoe komt het nu zo ver dat zelfs je eigen familie en vrienden niet meer weten wat ze met je aan moeten? Nou dat lees je eigenlijk hier boven al een beetje. Het kan op een gegeven moment zo ver gaan dat je eigen familie niet meer snapt wat er in je hoofd omgaat. Wanneer je last hebt van een sociale fobie ga je je dan ook sneller afsluiten van je eigen familie. ‘Ze begrijpen me toch niet, dus laat maar’. Hoe langer dit doorgaat zonder dat er actie wordt ondernomen, hoe erger de afstand tussen familie wordt. Met als gevolg een familiebreuk in de toekomst.

Tip
Zelf weet ik ook maar weinig van deze fobie af, maar het lijkt me verschrikkelijk om constant het gevoel te hebben om niet begrepen te worden. Vooral als hier ook nog je familieband onder gaat leiden. Wat ik zou doen is samen met je familie in therapie gaan. Misschien vind je het zelf moeilijk om uit te leggen waar je precies last van hebt en kan een therapeut je hierbij helpen. Ook is het voor je familie belangrijk om te weten wat er in je hoofd omgaat. Praat met elkaar! Ook al is het moeilijk als je elkaar niet goed begrijpt.

Geen enkele fobie mag ervoor zorgen dat er familiebanden worden verbroken. Je bent er om elkaar te helpen. Sta boven je fobie en help elkaar om er weer bovenop te komen!


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten