donderdag 8 januari 2015

Fly like a bird

Pewitt, dsjèd-dsjèd, teck teck teck, chwèè chwèè, oh-roeo-oh-roeo. Je zal wel denken, die Hilde is gek geworden. Nou nee, niet helemaal. Deze ‘woorden’ zijn namelijk geluiden die vogels maken. Leuk om te weten? Nee, dat ook niet echt. Mij doet het niks tenminste. Maar mensen met ornithofobie voelen de kriebels al over hun rug wanner ze deze geluiden horen.

Ornithofobie, ook wel vogelfobie genoemd, komt toch meer voor dan ik verwacht had. Hoe je nou precies aan deze fobie komt is niet echt bekend. Waarschijnlijk door iets wat je vroeger meegemaakt hebt (zoals eigenlijk alle fobieën). De angst voor vogels zit hem vooral in de fladderende en onvoorspelbare bewegingen die vogels maken. Ook zijn mensen met vogel angst ook vaak bang om ‘gepikt’ te worden door een vogel.

Kenmerken
Iemand met vogelfobie vermijdt situaties waarin de kans met vogels geconfronteerd te worden groot is. Denk hierbij aan: zitten in de tuin, lopen door een park, openen van ramen en deuren in huis of het bezoeken van mensen die vogels houden. Zelf het kijken naar een afbeelding van vogels kunnen al zorgen voor angst. Een grappig feitje wat ik tegenkwam is dat mensen met ornithofobie vaak een hekel hebben aan de herfst. Tijdens de herfst vallen namelijk heel veel bladeren van de bomen. Deze bladeren fladderen naar beneden op dezelfde manier als vogels. Heel vaak zorgen deze ‘fladderende’ bladeren dan voor grote angst bij mensen met vogelfobie. (Moet je nagaan hoe grappig dit eruit ziet. Iemand die constant schrikt en gilt bij het feit dat er bladeren van de bomen vallen. Stiekem moet ik er wel om lachen).


Behandeling
Confrontatie met je fobie in de vorm van therapie wordt komt bij deze fobie als beste uit de test. Een andere optie is groepscoaching. Het feit dat je met meerdere mensen samen kunt praten over dezelfde fobie, zorgt voor een hogere slagingskans. Volgens therapeuten is 2 dagen intensieve therapie al voldoende om van deze fobie af te komen. Het zijn maar vogels toch? Ach ja, ik heb ook makkelijk praten trouwens. Ik heb namelijk geen last van ornithofobie. Gelukkig niet!


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten