woensdag 7 januari 2015

The constant voice inside my head

Je hebt het vast wel eens in een film gezien. Een meisje met op de ene schouder een engeltje en op de andere schouder een duiveltje, die beide proberen haar over te halen iets te doen. Deze stemmetjes zijn leuk om naar te kijken, maar dit is jammer genoeg niet altijd zo. Maar liefst 70% van de bevolking heeft namelijk last van stemmen in hun hoofd.
How the hell did this happen?
Ondanks het feit dat stemmen horen niet echt een fobie is, heeft het wel dezelfde oorzaak. Ook dit wordt namelijk in de kinderjaren al ontwikkeld als gevolg van een bedreigende levenservaring of trauma. Voorbeelden zijn rouw, ziekte, gepest worden, scheiding, geen opleiding, seksueel misbruik en ernstige stress. Wanneer het niet meer mogelijk is om deze problemen op te lossen, beginnen de stemmen in je hoofd het over te nemen. De stemmen zijn vaak van personen die betrokken waren bij deze trauma’s. Zo kan de stem dezelfde naam hebben als de dader van seksueel misbruik uit het verleden. Dit zorgt voor extra angst. Stemmen kunnen commanderen, eisen stellen en chanteren.


De behandeling
Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in de betekenis van de stemmen. Welke identiteit heeft de stem? Heeft de stem een naam? Welk geslacht? Leeftijd? Bepaalde plaatsen of situaties? Welke emoties? Geschiedenis van de stemmen? Enz.

Zodra deze vragen beantwoord zijn, kan een geschikte behandeling gemaakt worden. Deze behandeling zal per persoon anders zijn. Het belangrijkste is om controle te krijgen over de stemmen. Ook is het belangrijk om voor jezelf te ontdekken welke emoties je aan deze stemmen kunt koppelen. Het is wel van belang dat je je prettig voelt bij deze emotie om de stemmen onder controle te kunnen houden.

Tip
Heb jij hier last van? Ga met iemand praten! Dit is een lastige fobie omdat jij de enige bent die de stemmen kan horen. Het is dus heel moeilijk voor een ander om je hierbij te helpen. Gelukkig zijn er genoeg professionals die dat wel kunnen. Staan deze stemmen je leven in de weg? Dan raad ik je aan om hulp te gaan zoeken. Want de enige stem waar je naar moet handelen, is je eigen stem!


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten