donderdag 22 januari 2015

It's time to say goodbye

Na nummer 37, 38 en 39 is het nu toch echt tijd voor blog post 40. Het einde is in zicht, hoe jammer ik dit ook vind. Soms is het nu eenmaal moeilijk om afscheid te nemen of dingen los te laten. Om helemaal in dit thema te blijven, gaat mijn laatste post over ‘verlatingsangst’.

Verlatingsangst is de angst dat iemand jullie relatie verbreekt en je uiteindelijk alleen achterblijft. Ik bedoel, wie wil er nu alleen zijn? Niemand toch? Verlatingsangst is dus heel begrijpelijk en menselijk. In sommige gevallen kan verlatingsangst zich ontwikkelen tot een stoornis.

Jong over fobieën

In deel 1 van het programma Jong over fobieën zie je hoe Ylonka en de tweeling Stefanie en Martina van hun fobie af komen. Ylonka is extreem bang voor paspoppen en Stefanie en Martina zijn bang voor kikkers. In het filmpje hieronder zie je hoe ze hun angsten leren overwinnen.

Wist je datjes

Hieronder leuke weetjes over fobieën die je waarschijnlijk nog niet wist.




woensdag 21 januari 2015

Angst lijkt wel een gevangenis

Een ander woord voor agorafobie is pleinvrees. Dit betekent: angst en vermijdingsgedrag voor bepaalde situaties. Het woord komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘angst voor het marktplein’. In Nederland houden we het gewoon op ‘pleinvrees’.

God bless me

Veel mensen hechten veel waarde aan hun geloof. Het is een manier van leven waar mensen zich prettig bij voelen. Toch zijn er ook nog mensen die fobieën hebben die met het geloof te maken hebben. Denk hierbij aan een fobie tegen een specifiek geloof of een fobie over iets wat met het geloof te maken heeft.

dinsdag 20 januari 2015

Vreemd, vreemder, vreemdst

Na de meest voorkomende fobieën, de fobieën van celebrities, mijn eigen fobie, tv programma’s over fobieën en ga zo maar even door, is het nu tijd voor de 15 vreemdste fobieën. Vreemde fobieën zijn toch niks geks op dit blog? Ik bedoel we zijn al dingen tegen gekomen als: spiegelfobie, angst voor oneven getallen, angst voor feestdagen en noem het maar op. Toch zijn er nog een aantal hele opmerkelijke die nog niet vernoemd zijn en daarom hieronder de 15 aller aller aller vreemdste!

maandag 19 januari 2015

Groepstherapie of theekransje?

Wat is nu erger aan een fobie? Dat je er niet meer vanaf komt? Of dat je er met niemand over kan praten? Zoals iedereen weet is het opkroppen van problemen nooit een oplossing. Dit is ook zo bij fobieën. Wil je van je fobie afkomen? Dan moet het besproken worden!

De angsttest

Om een beter beeld te krijgen van jouw fobie staat hieronder de zogenoemde ‘Angsttest’. Het gaat hier om 10 vragen die zo realistisch mogelijk in gevuld moeten worden. Deze test geeft geen diagnose, want daarvoor moet je nog altijd bij de huisarts zijn. Deze test kan alleen helpen om je gevoelens beter bespreekbaar te maken.

vrijdag 16 januari 2015

Als de kat van huis is, dansen de mensen met ailurophobie op tafel

Deze dierenfobie wordt ook wel ailurophobie genoemd. Enig idee over welk dier dit gaat? Om het makkelijk te houden laten we het maar gewoon kattenfobie noemen. Deze fobie is vroeger al ontstaan. Je kent vast het bijgeloof dat zwarte katten ongeluk brengen en dan is het ook nog zo dat heksen vroeger zwarte katten hadden. En ik zal je vast niet hoeven vertellen wat ze vroeger met heksen deden?!?! Vandaar dus vandaag deze eeuwenoude kattenfobie.

donderdag 15 januari 2015

Levenslang met dwang

Naast ‘Geef mij nu je angst’ is er in april 2014 ook een ander tv programma begonnen op RTL5, namelijk: levenslang met dwang. Dit programma werd gepresenteerd door (hottie) Jan Kooijman.
In het programma wordt een groep van zeven mensen geconfronteerd met zichzelf. Al deze mensen lijden aan een dwangstoornis. Onder begeleiding van een aantal experts gaan zij de moedige strijd aan om van hun obsessieve dwang af te komen. De deelnemers moeten verschillende oefeningen en opdrachten uitvoeren. De rol van Jan Kooijman is om de groep te ondersteunen en verslag te doen van de ontwikkelingen bij de deelnemers.


woensdag 14 januari 2015

60 second movie


De eerste stap om over mijn fobie heen te komen, is bij deze gezet! Of het makkelijk was: nee. Of ik het vreselijk vond: ja. Of ik daarna kriebels had onder mijn voeten: ja. Maar dat doet er allemaal niet toe. Ik heb het gedaan! En zoals ik in mijn filmpje al zei: als ik het kan, kunnen jullie het ook!

Liefs, Hilde 

maandag 12 januari 2015

Hulp zoeken is géén teken van zwakte!

In mijn blog heb je al van alles kunnen lezen over hoe een fobie ontstaat, hoe je het beste om kunt gaan met een fobie en welke fobieën nu het meeste voorkomen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: ‘Hoe kom je van een fobie af’.

Toch wel de meest genoemde manier om van je fobie af te komen is therapie. Maar hoe gaat zo’n therapie sessie eruit zien dan. Hieronder twee psychiaters die vertellen over hoe een fobie ontstaat en hoe je een fobie het beste kan aanpakken.

zondag 11 januari 2015

Perfectly imperfect!

In tijdschriften en op televisie lijken ze altijd perfect. Toch zijn en blijven celebrities ook maar gewoon mensen. En geloof het of niet, maar celebrities hebben ook fobieën. Hieronder een lijstje met leuke en opmerkelijke fobieën van de bekende mensen onder ons.

vrijdag 9 januari 2015

Familie is not an important thing. It's EVERYTHING!

Het klinkt misschien een beetje bizar maar er zijn echt mensen die familieleden met een fobie aan de kant zetten. De fobie bij deze mensen loopt zo hoog op dat familie niet meer weet wat ze ermee aan moeten. De beste manier (volgens hen) is dan om het contact met elkaar te verbreken.

In bijna alle gevallen gaat het over sociale fobie. Deze fobie houdt in dat je het lastig vindt om met andere in contact te komen. Wanneer je moet praten met mensen die je niet goed kent ga je blozen, trillen, zweten en probeer je een manier te zoeken om zo snel mogelijk weer weg te zijn.

donderdag 8 januari 2015

Fly like a bird

Pewitt, dsjèd-dsjèd, teck teck teck, chwèè chwèè, oh-roeo-oh-roeo. Je zal wel denken, die Hilde is gek geworden. Nou nee, niet helemaal. Deze ‘woorden’ zijn namelijk geluiden die vogels maken. Leuk om te weten? Nee, dat ook niet echt. Mij doet het niks tenminste. Maar mensen met ornithofobie voelen de kriebels al over hun rug wanner ze deze geluiden horen.

woensdag 7 januari 2015

The constant voice inside my head

Je hebt het vast wel eens in een film gezien. Een meisje met op de ene schouder een engeltje en op de andere schouder een duiveltje, die beide proberen haar over te halen iets te doen. Deze stemmetjes zijn leuk om naar te kijken, maar dit is jammer genoeg niet altijd zo. Maar liefst 70% van de bevolking heeft namelijk last van stemmen in hun hoofd.

maandag 5 januari 2015

Love is in the air! Jammer dat ik hoogtevrees heb...

Bungeejumpen, parasailen, parachute springen, bergen beklimmen enzovoorts. Je kunt proberen wat je wilt, maar iemand met hoogtevrees gaat deze dingen never nooit doen. Tenminste, de meeste niet.