maandag 12 januari 2015

Hulp zoeken is géén teken van zwakte!

In mijn blog heb je al van alles kunnen lezen over hoe een fobie ontstaat, hoe je het beste om kunt gaan met een fobie en welke fobieën nu het meeste voorkomen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: ‘Hoe kom je van een fobie af’.

Toch wel de meest genoemde manier om van je fobie af te komen is therapie. Maar hoe gaat zo’n therapie sessie eruit zien dan. Hieronder twee psychiaters die vertellen over hoe een fobie ontstaat en hoe je een fobie het beste kan aanpakken.

Irene van Vliet
Het woord fobie betekent vrees en valt onder de groep ‘specifieke angststoornissen’. Bij fobieën zie je vaak dat er angst is voor de angst. Hierdoor ga je situaties vermijden. Een belangrijke oorzaak van angst is toch de erfelijkheid. Andere veel voorkomende factoren zijn: trauma’s op jonge leeftijd, het verlies van een ouder of overmatig stress. Hormonen maken vrouwen kwetsbaarder, ook dit is een rol die meespeelt bij angststoornissen. De laatste component is voeding. Omdat er zoveel verschillende factoren zijn, wordt het erg lastig voor behandelaars om een geschikte behandeling op te starten.

De landelijke richtlijnen van de GGZ bestaan uit een aantal elementen. Ten eerste de basisinterventies. Hierin wordt samen met de cliënt het ontstaan van de angststoornis onderzocht. Daarnaast adviseren we hen hoe ze het beste kunnen handelen. Vermijdingsgedrag is geen optie! De tweede optie is behandeling met medicatie. Bij mensen met angst is de ‘angstthermostaat’ ontregeld waardoor ze overmatig reageren op gewone signalen. Medicatie kan zorgen dat hier weer evenwicht in komt. Het derde element is gedragstherapie. Hier wordt de cliënt volledig blootgesteld aan zijn/haar angst.

Het is belangrijk dat benadrukt wordt dat mensen met een fobie niet gek zijn. Hulp zoeken is geen teken van zwakte. Integendeel. Er is voor veel angststoornissen een goede behandeling, maak daar gebruik van!

Pieter Frijters
Horen, zien, proeven, voelen en ruiken. Allemaal zintuigen om dingen te leren in het leven. Alle emoties hebben een zintuiglijke achtergrond. Onze emoties kunnen door allerlei zaken van slag raken en daardoor ‘ruis’ produceren. Om de geest weer ‘ruis-vrij’ te maken ontwikkelde Pieter de Mind-Toon-Ritme-Taal. In deze taal leer je een stemgebruik dat rechtstreeks doordringt in de geest. Hierdoor ga je op een natuurlijke manier functioneren. Met deze methode weet hij direct tot de kern door te dringen en de angst aan te pakken door de knop om te zetten.

In zijn praktijk komen mensen met veel soorten angsten. Spreekangst, sociale angst, rij angst, vliegangst enzovoorts. Tijdens een prestatiecursus zorgt hij er samen met zijn cliënt voor om zo snel mogelijk de kern van de angst te ontdekken. Hoe meer de cliënt open staat voor deze cursus, hoe sneller de angst verholpen kan worden. Wanneer het proces niet zo snel gaat, volgt er een tweedaagse training. In die twee dagen wordt niet alleen de fobie, maar de hele mens aangepakt.

Pieters methode houdt in dat de angst zichzelf oplost door op een andere manier te gaan denken. Je gedachten zorgen voor angst en juist dit moet aangepakt worden om je angst te overwinnen.

Luister naar de experts!


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten