maandag 19 januari 2015

Groepstherapie of theekransje?

Wat is nu erger aan een fobie? Dat je er niet meer vanaf komt? Of dat je er met niemand over kan praten? Zoals iedereen weet is het opkroppen van problemen nooit een oplossing. Dit is ook zo bij fobieën. Wil je van je fobie afkomen? Dan moet het besproken worden!


Hoe dan?
Het bespreekbaar maken van je fobie kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om in therapie te gaan. Jij en je therapeut bespreken samen jouw fobie en zoeken naar een oplossing. Je therapeut kan zich 100% focussen op jou en dit voelt goed. Je kunt altijd vertellen over gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden en er zal altijd naar je geluisterd worden.

Toch is er nog een andere manier, namelijk groepstherapie. In deze therapievorm kom je met een groep samen. Iedereen in deze groep heeft last van een fobie. Dit kan dezelfde fobie zijn, maar ook een andere fobie. Het doel van deze therapie is om je verhalen en gebeurtenissen te delen met anderen. Wat gebeurde er? Hoe ging je hiermee om? Wat heb je gedaan om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer is voorgekomen? Al dit soort vragen zullen behandeld worden. Het luisteren naar elkaars verhalen zorgt voor erkenning en kan je helpen bij je eigen fobie.

Tijdens deze groepstherapie zullen een of twee therapeuten aanwezig zijn. Zij zullen ervoor zorgen dat het geen gezellig theekransje wordt, maar dat er wel serieus over de fobieën gesproken wordt. Daarnaast geven zij de cliënten ook opdrachten mee voor thuis. Zo moeten ze zich stapje voor stapje steeds comfortabeler gaan voelen over hun fobie.

Mijn voorkeur zou toch wel liggen bij groepstherapie. Ik bedoel gezellig toch zo’n theekransje. Uuhh ik bedoel serieuze groepstherapie.


Liefs, Hilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten